dissabte, 9 de març del 2013

M'empenyen amb força

S'inauguren tallers arreu de Catalunya per aprendre a recitar poesia basant-se en l'obra d'Espriu 

Són homes i dones. No importa l'edat que tenen ni qui en sap més. Des del 7 de març fins al 4 d'abril, es reuniran cada setmana per convertir-se en uns rapsodes espriuans molt particulars. Aquest és el perfil dels membres que integren el Taller de lectura poètica que Martorelles va inaugurar dijous passat. Un cop més, personatges com la Tereseta o l'Eleuteri reviuen gràcies a la iniciativa popular, que empeny amb força l'Any Espriu.
 
Potser sí que el comissari Xavier Bru de Sala té raó quan afirma que s'està arribant a un públic més ampli del que és habitual. L'historiador i escriptor Joan Sanjuan, veí de Martorelles, ha organitzat de forma voluntària aquest taller. De moment, la primera sessió ja va comptar amb 10 persones, que s'asseuran setmanalment a la Biblioteca Montserrat Roig. Basant-se en diversos textos d'Espriu, repassen poesia i prosa, llegint i rellegint. L'objectiu? Haver après a recitar abans del 20 d'abril, el dia que Martorelles celebrarà el seu Sant Jordi particular.




Lluny del que podria donar-se en un taller d'aquestes característiques, la trobada pren un aire popular. Tots són del poble, es coneixen des de sempre. Entroncant amb la idea de fer de l'Any Espriu una
iniciativa cívica, també "fan patotes": no només reciten, repassen vocabulari i discuteixen el sentit d'expressions catalanes que s'han anat perdent. Mentrestant, Sanjuan els recorda la importància d' "una expressió pausada, amb sentiment" o de "fixar-se en els signes per respectar els temps".


Altres poblacions catalanes també presenten tallers relacionats amb Salvador Espriu. Ripoll, per exemple, va inaugurar-ne un el 12 de febrer. L'activitat, molt semblant a la de Martorelles, convida a llegir poesia amb un grup que va de 15 a 20 persones. Se celebra cada dimarts a l'Escola d'Adults i vol acabar amb un recital músic-poètic per Sant Jordi. Tant pel que fa a Martorelles com a Ripoll, és impossible deslligar aquests tallers de les biblioteques municipals, que estan contribuint activament a fer difusió de l'obra espriuana. Com va escriure Salvador Espriu, "diversos són els homes i diverses les parles, i han convingut molts noms a un sol amor". Tantes veus com les que ara reciten aquests versos. De ben segur que si l'Any Espriu pogués parlar estaria d'acord a dir que l'empenyen amb força.

Més informació:
  • Més fotos del taller de Martorelles, a la nostra galeria

Meritxell Vilamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada