dijous, 14 de febrer del 2013

La Canals-Galeria d'Art aposta per un Any Espriu ciutadà

Sant Cugat s'uneix activament a l'any dedicat al poeta amb la voluntat de tenir-hi un paper destacat

La comissió Any Espriu 2013-Sant Cugat vol destacar en l’any que commemora el centenari del naixement del poeta malgrat la ciutat no tingui un vincle directe amb la vida de Salvador Espriu.

Josep Canals a la seva galeria,
que va fundar l'any 1973.
//
Canals-Galeria d'Art
Josep Canals (Canals Galeria d'Art), qui va posar en marxa la comissió, remarca que Espriu estava a punt de rebre un premi Nobel i que no cal estar vinculat directament a ell per dedicar-li qualsevol iniciativa. “És un poeta nostre, de tots, universal. Els ciutadans hem de fer el nostre paper”, explica. La seva reivindicació pel “poeta del poble” traspassa el triangle geogràfic definit com a centre d'activitat a la primera presentació del programa (Santa Coloma de Farners, Arenys i Barcelona). Sant Cugat vol tenir el mateix paper que va tenir per l’Any Miró i pel galerista, Espriu és ara el pal de paller per donar vida a la cultura de la ciutat.

Canals explica que el català d’Espriu és tant digne com l’anglès de Shakespeare: "l'hem de defensar i fer que la gent estimi el Mediterrani”. I afegeix que la força de l’obra del poeta ens en pot donar a nosaltres a superar aquests moments “històrics” que vivim.

Exposicions itinerants de la Canals-Galeria d’Art

La Galeria està exposant actualment
"Sant Cugat i els seus artistes".
 
// Canals Galeria d'Art
La Canals-Galeria d’Art organitza exposicions itinerants de dos dels artistes santcugatencs més reconeguts, Neus Colet i Sergi Barnils, que s'han volgut sumar malgrat no tinguin cap relació amb Espriu. L’exposició de Neus Colet, “Espais oberts”, s’inaugura aquest divendres 15 de febrer a la AB Galeria d’Art de Granollers, després d’haver estat presentada a la Galeria Carme Espinet de Barcelona durant els dos primers mesos de l’any.

Sergi Barnils té un paper clau en l’edició que estan preparant Ramon Balasch i Mireia Mur, Ocnos i el parat esglai. Aquest recull complet de l’obra assagística d’Espriu serà la gran novetat per Sant Jordi i s’il·lustra amb pintures de Barnils, inspirades en els textos editats. El pintor les exposarà, juntament amb d’altres (40 en total), al claustre del Monestir de Sant Cugat d’abril a maig. Tanmateix, està previst que facin ruta pel país i Josep Canals aposta per ella com l’exposició que pot tenir més repercussió internacional perquè és totalment inèdita.

Per què Barnils? "El pintor té la bíblia cada dia al seu costat, igual que la tenia Espriu". Així ho explica Canals, que considera que aquest lligam tant potent amb el llibre els uneix. A més, afegeix, “Barnils no és prou conegut i d'aquesta manera s’impliquen les noves generacions i Espriu es relaciona amb altres artistes a banda de Raimon i Marina Rossell”. 

L’accés a ambdues exposicions és totalment lliure i els artistes intenten finançar-se amb la venda dels catàlegs. La galeria té pocs recursos econòmics i la viabilitat de la itinerància de l’exposició de Colet encara està per determinar. No obstant, en el cas de Barnils la intenció és fer un catàleg més elaborat que consta d’un pressupost del voltant d’uns 1.000 euros.


El dibuix més destacat de Pla-Narbona es 
distriburià en format display. // Pla-Narbona 
Vinculats amb Espriu i Sant Cugat

L’artista Josep Pla-Narbona, que difondrà per biblioteques i llibreries catalanes els seus dibuixos dedicats a Espriu, era santcugatenc. El pare de Sergi Barnils va ser alcalde de Sant Cugat. Xavier Bru de Sala (comissari de l’Any Espriu), Neus Colet, Sergi Barnils i Ramon Balasch viuen tots a la ciutat vallesana.

Comissió Any Espriu 2013-Sant Cugat

Els integrants més destacats de la comissió Any Espriu 2013-Sant Cugat són personatges de renom a Sant Cugat com la regidora de l’Ajuntament de la ciutat, Roser Casamitjana, el locutor de cugat.cat Joan Vallvé, el poeta Lluís Calvo, la directora de teatre Dolors Vilarasau i la tècnica de lletres de l’Ajuntament, Carolina Hernández.




Maria Llobet

Enllaços d'interès

El retrat que Adolf Art, artista de Valldoreix, ha fet de Salvador Espriu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada