dissabte, 23 de febrer del 2013

Duet intimista a ritme d'Espriu

Jaume Nadal i Maria Cinta estrenen un espectacle poètic i musical a Santa Coloma per homenatjar l'autor
L'entrada del poble presidida per cartells que diuen: "Aquí va néixer Salvador Espriu" i la decoració de  la biblioteca, les escoles i l'església, entre d'altres punts claus, han estat tota una benvinguda a l'esdeveniment que marcava l'inici de l'Any Espriu a Santa Coloma de Farners: una vetllada sòbria i intimista, que gairebé no volia cridar l'atenció però que pretenia fer més accessibles els poemes de l'autor a l'auditori.

De nom 'Fes que siguin segurs els ponts del diàleg' l'espectacle de música i paraula ha estat conduït per Jaume Nadal i Maria Cinta en homenatge al 28è aniversari de la seva mort. "Espriu no té desperdici. És el millor poeta en llengua catalana de llarg", apuntava Nadal, que ha volgut mostrar un "poeta del poble" més catalanista -o fins i tot sobiranista- que cap altra cosa. Així, no és d'estranyar que La pell de brau hagi estat la protagonista indiscutible de la nit, escollida per la vigència dels moments actuals.


El recital poètic, que Maria Cinta acompanya a toc de guitarra -i en ocasions, vocalment- és indestriable dels fragments explicatius que afegeix Jaume Nadal, projectats amb imatges al fons de l'escenari. "L'important és contextualitzar", explica. I és que pel barceloní, graduat en Història Contemporània, és necessari situar l'espectador per fer-li entendre plenament els textos d'un autor que el considera assequible. Tot i això, es lamenta de la poca rellevància que té la poesia actualment, pecada de ser un gènere lent que requereix una lectura atenta i detinguda. Una cosa que, pel que posa de manifest Jaume Nadal, s'està perdent. Potser per aquest motiu el títol de l'espectacle fa justícia al que persegueixen els artistes: fer de pont entre Espriu i un públic sovint inexpert, tot fent palesa la dialèctica que han establert amb l'autor.

Ordenats cronològicament, els poemes s'encadenen amb un acompanyament de caire jazzístic, i fins i tot brasiler, compost expressament per a l'ocasió. Maria Cinta hi dóna consistència i personalitat amb una base força homogènia sobre la qual improvisa. "Espriu és complicat pel músic perquè no té ritmes", explica. No obstant, la cantautora no va deixar de perseguir l'emoció i sensibilitat de la seixantenta d'espectadors que ahir divendres van acollir l'estrena a les deu del vespre. La complicitat amb Jaume Nadal, qui el va introduir a Espriu i amb qui manté un lligam d'amistat de fa anys, ajudava, també, a no fer-ne un espectacle encarcarat. Igual que la tria dels textos més narratius i intel·ligibles d'El Fill Predilecte de Santa Coloma.

L'any 1994, i en motiu del desè aniversari de Salvador Espriu (un any després), el duet es va estrenar amb un espectacle semblant que els ha servit d'inspiració, batejat amb el nom del conegut poema espriuà, "D'una vella i encerclada terra". A banda d'això, els artistes no han treballat junts en altres ocasions.

Maria Llobet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada