dimarts, 26 de febrer del 2013

Any Espriu, any d'homenatges

El 2013, a més, és Any Joana Raspall, Wagner i Verdi, i institucions com la RAE també estan de celebració

2013, Any Espriu. Cent anys més tard que el poeta del poble nasqués a Santa Coloma de Farners, s’han organitzat un munt d’activitats que ens acosten a la seva figura i obra. Gràcies a aquest homenatge anual, podem conèixer cada dia una frase escrita per Salvador Espriu, assistir a passejades poètiques i a recitals i viure la seva poesia en forma de cançó. Però no ens oblidem d’altres coses?


Per Catalunya aquest és un any d’escriptors i d’escriptura. Ahir es va posar en marxa l’Any Joana Raspall a Sant Feliu de Llobregat (les diferents activitats que s’organitzaran en memòria de l’escriptora es poden consultar aquí). Però no només és any de figures literàries; a mans de Pompeu Fabra, es van decidir, fa tot just 10 dècades, les normes ortogràfiques que regeixen, avui dia, la nostra llengua. La supressió de l’h muda a final de mot i la creació de l’ele geminada són només dues de les 24 normes que va idear l’Institut d’Estudis Catalans. A més, l’any 1913 es va poder  estudiar per primer cop Periodisme a Catalunya, amb la creació de l’Associació de Periodistes de Barcelona.

Si anem més lluny i englobem l’Estat Espanyol trobarem que fa 500 anys que Vasco Núñez de Balboa va descobrir l’Oceà Pacífic (que el conqueridor anomenà Mar del Sud). Dos-cents anys més tard, el 1713, es fundaria la RAE, amb Juan Manuel Fernández Pacheco al capdavant, per fixar les normes ortogràfiques del castellà.

Fora de la nostra terra, aquest és any de músics. Ho és a Alemanya, que celebra el bicentenari del naixement de Wagner, i a Itàlia, que fa el mateix amb Verdi. D’altra banda, Canberra com a capital d’Austràlia, el Tour de França i l’Institut del Teatre tenen en comú que enceten, aquest 2013, el seu primer centenari. “Sota la pluja, arbres, camí, silenci, vides llunyanes. Sense recança miro com el meu pas s´esborra”, escrivia Espriu. Tanmateix, nosaltres mirem sense recança tots aquests passos que eminències del passat han fet i podem tenir la certesa que mai no s’esborraran del tot.

Paula Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada