dissabte, 16 de febrer del 2013

A l'ombra de la poesia

Banyoles redescobreix l'Espriu narrador, el menys conegut, mitjançant els seus personatges més estrafolaris

"Però entretant evita alguns trastorns, posant-te ben cordats els pantalons", per estrany que pugui semblar, aquesta cita és de Salvador Espriu, del poema "I beg your pardon". Al costat de l'home seriós, del gran poeta circumspecte, aquest autor també va caracteritzar-se pel sarcasme, una faceta seva que el gran públic desconeix. Banyoles ha volgut sumar-se a l'Any Espriu reivindicant, precisament, aquesta cara de l'escriptor, la que pren vida a partir de la narrativa i que sembla haver-se quedat a l'ombra de la poesia. Amb el muntatge teatral Els ninots estrambòtics del Doctor Ripseu, que va estrenar-se ahir a la nit a la capital del Pla de l'Estany, es descobreix un Espriu humorístic -fins i tot afable- que pobla el seu univers imaginari  de personatges singulars i estrafolaris.

El doctor Ripseu, protagonista de l'espectacle, és un àlter ego d'Espriu i, de fet, el seu nom surt d'un joc de paraules molt semblant als que l'autor acostumava a utilitzar (Konilòsia o Sinera en són exemples). La invenció és de Jaume Boix, qui s'ha encarregat de la dramatúrgia. Amb poc més d'una hora, surten a escena personatges com la germana Ginebredes o la famosa Esperanceta Trinquis. Tot plegat, tenyit d'un humor negre -alguna vegada potser punyent- que permet repassar la prosa i la poesia de l'autor colomenc, però també tractar temes tan delicats com l'enfrontament que va tenir amb Josep Pla o la mort. De rerefons, com sempre, l'Espriu moralista, que posa de manifest la dificultat dels éssers humans per arribar a acords.


Amb un muntatge escènic interdisciplinari, innovador i que dóna valor afegit a l'espectacle, només dos actors interpreten més d'una vintena de personatges espriuans, acompanyats per la música de Joan Sanmartí i la projecció -al fons- d'unes caricatures signades per Kitu Pau. Amb un preu del voltant de 10 euros, la funció visitarà Girona al març (Casa de Cultura) i també es podrà veure a Santa Coloma de Farners i Arenys de Mar. Ahir a la nit, a Banyoles, més de 150 persones ja la van aplaudir.  

Fer-ho fàcil

Coromina i Vallicrosa ballant una de les cançons que ha preparat
expressament Joan Sanmartí
Aquesta particular aposta teatral surt de la mà de Jaume Boix i Jordi Coromina i té la intenció de fer un recorregut planer pels principals mites i geografies de l'univers literari d'Espriu. El desig de fons és acostar un autor  que sempre s'ha titllat "d'hermètic" a la massa, demostrant que també té una part de literatura divertida, comprensible i carregada d'humor. Precisament per això, s'està treballant perquè instituts i universitats s'interessin per l'espectacle, ja que fa servir un discurs amè i fresc, molt útil per introduir-se a l'obra de l'escriptor sense massa esforç. Així doncs, Salvador Espriu, que en nombroses ocasions va comentar que li hauria agradat ser un bon caricaturista, es reinventa a partir de la narrativa i movent, encara, els fils dels seus ninots. Uns titelles caricaturitzats que demostren que l'ombra -i la importància- de les coses varia segons la perspectiva amb què es mira la font de llum o la mà del qui escriu. Per primer cop, la narrativa d'Espriu fa ombra a la seva poesia.


Els actors

Jordi Coromina interpeta el Dr. Ripseu
Els encarregats de donar vida als personatges espriuans més singulars són Jordi Coromina i Teresa Vallicrosa, tots dos actors de professió. Coromina va néixer a Mollet del Vallès el 1968 i actualment ensenya interpretació a Girona. Ha creat la companyia PER-VERSIONS amb Pep Cruz i Noël Olivé. Junts, han fet gires per Espanya amb obres com Còmica vida o Top model. Vallicrosa, per la seva banda, té una reconeguda carrera en el món del teatre, havent participat, entre altres, a Noies de calendari (2012) o Boscos endins (2007). També s'ha deixat veure a la televisió, a Sagrada Família, El cor de la ciutat o Jet-lag. 

Sanmartí, de qui va a càrrec la composició musical, ha musicat quatre poemes d'Espriu especialment per a l'ocasió. Diplomat a l'Aula de Música Moderna i al Taller de Músics de Barcelona, ha treballat amb personatges de renom internacional, com el contrabaixista Paolo Ghetti. 

En termes de referents, Els ninots estrambòtics del Doctor Ripseu descobreix l'Espriu més proper a la literatura picaresca castellana, amb personatges amargs i còmics que habiten un paisatge pintoresc. Històries cruels, sinistres, però que sempre deixen entreveure alguna dosi de pietat, barrejades amb un sarcasme que pot recordar a Valle-Inclán.

Podeu veure algunes fotografies més i un tast de les caricatures de Kitu Pau a la nostra galeria.

Meritxell Vilamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada